demediagraaf domainnaam fraude registreren

“Iemand wil de .com variant van je domeinnaam registreren”… Trap er niet in!

Geschreven in oktober '19 door Patrick

“Hi ik ben van bedrijf … en bel/mail u om te melden dat er iemand is die de .com variant van jullie domeinnaam wil registreren. Maar omdat u het zogenaamde ‘eerste registratierecht’ heeft ben ik verplicht dit aan u te melden”. Onzin, trap er niet in!

Steeds vaker krijgen wij vragen van opdrachtgevers over hun domeinnaam. Deze hebben dan een telefoontje of e-mail gekregen van (als je het ons vraagt) oplichters die vragen of ze ‘het erg vinden dat iemand de .com (of .eu, .org of wat dan ook) variant van diens domeinnaam registreert’. Je hebt bijvoorbeeld al ‘DeMediagraaf.nl’ maar volgens hen zou er dan iemand zijn die ‘DeMediagraaf.com’ wil registreren. Ai zou je denken, iemand die er met mijn naam vandoor wil gaan? Nee hoor, die kans is klein. Het is een truc om (veel) geld uit je zak te kloppen. Er is niemand die deze domeinnaam wil kapen én stel dat dit wel het geval zou zijn, dan is er geen enkele partij die verplicht is dat aan jullie te melden.

Bedrijven zoals ‘Trademark Office’ en ’TIPO’ zetten je hiermee onder druk snel een domeinnaam te registeren en hier laten je hier een lange periode (veel) teveel geld voor betalen. Ze geven je namelijk de keuze de domeinnaam voor tien jaar of vijftien jaar vast te leggen voor astronomisch hoge bedragen. Zeg je (telefonisch) ‘ja’, dan zit je aan een te dure overeenkomst vast en worden er ook nog elk jaar verlengingskosten gerekend. Zeg je ‘nee’ dan gaan ze je bang maken argumenten zoals ‘imago- en omzetschade’ of ‘identiteitsfraude’. Onzin, laat je niet gek maken!

Mocht je wel een variant op jullie domeinnaam willen registeren dan kunnen wij dat voor jullie regelen voor veel lagere kosten. Wij hebben er al meer dan 200 in ons beheer.